Doprava zadarmo nad 50 €Všetko čerstvé a skladom

Navigácia

Doprava zadarmo nad 50 €Všetko čerstvé a skladom

Recepty na domáci bazovu šťavu

26. 05. 2016 | Články
Recepty na domáci bazovu šťavu

Kitl Syrob Bazový vyrábame na základe tradičných receptov z ručne zbieraných kvetov bazy, ktoré macerujeme za studena. Pripravili sme niekoľko tipov, na základe ktorých si môžete vyrobiť tradičnu bazovu šťavu sami doma.

Sirup z čiernej bazy za studena

  • 40 veľkých kvetov bazy čiernej
  • 4 l prevarenej vychladnutej vody
  • 10 dkg kyseliny citrónovej
  • 1 BIO citrón
  • 4 kg kryštálového cukru

Prevaríme 4l vody a necháme vychladiť. Do vody dáme 40 veľkých kvetov bazy čiernej (netrháme po daždi a odstránime stopky - sú horké). K tomu pridáme na kolieska nakrájaný a umytý BIO citrón bez kôstok a 10 dkg kyseliny citrónovej. Necháme lúhovať 24 hodín. Potom precedíme a miešaním rozpustíme cukor. Zlejeme do suchých, čistých fliaš a uchováme v chladničke.

Syrop z černobejlí (šťava z čiernej bazy)

  • 20 kvetov bazy čiernej
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 l vody

Kvety bazy čiernej zalejeme vriacou vodou, pridáme cukor, nádobu prikryjeme a dáme na chladné miesto. Občas zamiešame. Po troch dňoch precedíme, zlejeme do fliaš. Po zriedení vodou získame liečivý nápoj pri prechladnutí.

Šťava z černobejlí (z kvetov čiernej bazy)

  • 75 dkg kryštálového cukru
  • 5 dl horúcej vody
  • 4 veľké čerstvé kvetenstvá bazy
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 4 litre vody

Cukor rozpustíme v horúcej vode a nalejeme do demižónu. Pridáme ostatné suroviny, zamiešame, uzavrieme a necháme päť dní zrieť. Scedíme a podávame vychladené.

Bazový syrop (sirup z kvetov čiernej bazy)

  • 20 kvetov bazy
  • 2,5 l prevarenej vody
  • 3 kg cukru
  • lyžice octu

Oprané kvety zalejeme prevarenou vodou, pridáme ocot a necháme jeden deň odstáť. Potom scedíme, pridáme cukor, necháme prejsť varom a horúce nalejeme do fliaš.

Bazová šťava za studena

  • 60 kvetov
  • 4 litre prevarenej vody
  • 10 dkg kyseliny citrónovej
  • 10 citrónov

Kvety namočiť na 24 hod s kyselinou citrónovou, potom scedíme. K tomu rozpustiť 4 kg cukru a vymackat desať citrónov.

Sirup z kvetov čiernej bazy

30 rozkvitnutých kvetov umyjeme pod tečúcou vodou. Potom v hrnci zvárame ¾ l vody s kvetmi tak dlho, až sa voda vyvarí na polovicu. Potom všetko odstavíme do chladu a necháme 24 hodín vylúhovať. Druhý deň šťavu scedíme, pridáme ¾ kg cukru, šťavu z jedného citróna a varíme tak dlho, až sa sirup začne ťahať. Vychladnutý nalejeme do fliaš a dobre zazátkujeme. Bazový sirup sa pridáva do čaju pri kašli a pre potenie. Niekedy sa mazal aj na chleba.

Bazová limonáda

Zvaríme 5 l vody, dáme do nej asi ½ kg cukru, ale môže byť aj 1 kg, 3-4 na kolieska nakrájané citróny a 15 koliesok kvitnúceho bazy čiernej. Pridáme Ak ešte drtínek rozdrobených kvasníc, bude proces dozrievania prebiehať rýchlejšie. Potom fľašu zaviažeme a postavíme do tieňa. Za niekoľko dní sa cukrový roztok zmení vo vynikajúcej nápoj.